Over ons

Historie Meerzigt

In 1860 bouwde Arjen Klazes van der Meulen, op de plaats waar eerst een tapperij en 2 woonhuizen stonden, het ‘Logement Meerzigt’. Kennelijk bestond ook al in die periode de term ‘deeltijdbaan’ want in de kronieken staat vermeld dat hij naast herbergier ook beurtschipper was. We hebben van een nazaat van Arjen Klazes de gehele geschiedenis over de aankoop en verbouwing van het Logement Meerzicht gekregen. De sloop van de 3 huizen en de opbouw van Meerzigt heeft in totaal geduurd van 1853 tot 1860. De molen tegenover Meerzigt moest verplaatst worden, omdat door de hoogte van het pand de wind voor de molen wegviel. Dus we zijn er niet helemaal zeker van of de molenaar en de herbergier destijds de beste vrienden waren!

oude molen bij Meerzicht Oostermeer

oude molen bij Meerzicht Oostermeer

In die tijd was de herberg met name een overnachtingsplek voor mensen die op doorreis waren op de route Leeuwarden-Groningen. De faciliteiten waren gericht op een kort maar comfortabel verblijf. In het voorhuis op de begane grond bevond zich de gelagkamer, waar de gasten een maaltijd en uiteraard een drankje konden krijgen en op de bovenverdieping bevonden zich de hotelkamers. Op dezelfde verdieping bevond zich de zaal voor de mensen uit het dorp, waar bruiloften, vergaderingen en openbare verkopingen gehouden werden. In de afgelopen 160 jaren is het logement door de verschillende eigenaren uitgebaat als herberg, café, restaurant en hotel en is als zodanig dus altijd een goede plek geweest voor vaste gasten en toevallige voorbijgangers.

Meerzicht Oostermeer

Wij hebben helaas niet alle vorige eigenaren en uitbaters kunnen achterhalen, maar een aantal willen we wel graag benoemen. Sommigen hebben we gekend en van anderen hebben we daar mooie verhalen over gehoord:

  • Arjen Klazes van der Meulen: De grondlegger van Meerzigt. 8 hotelkamers en een tapperij. Na het overlijden van zijn 2 nog jonge kinderen en ook zijn 2e vrouw, heeft hij het hotel inclusief inboedel laten veilen in 1873 en die veiling was uiteraard in de Boppeseal van Meerzigt.
  • We hebben niet uitgezocht wie de opvolgende eigenaren zijn geweest na die tijd tot de dertiger jaren, dus als er Eastermarders zijn, die daar gegevens over hebben, zouden we dat graag willen weten.
  • De Hollema’s: hebben Meerzigt uitgebouwd in de dertiger jaren tot Hotel Café Meerzicht en adverteerden in die tijd dat de kamers voorzien waren van stromend water. Innovatie! We hebben het genoegen gehad ongeveer 50 Hollema’s te mogen ontvangen tijdens een familiereünie, waarbij de kwaliteiten van ‘Tante’ Hollema uitvoerig werden besproken en vele oude foto’s op tafel kwamen uit die tijd. In het glas van de voordeur van het pand staat nog steeds ‘Café Meerzicht’ gegraveerd; een kunstwerk destijds gemaakt door één van de familieleden.
  • Jacob Smilde: Een ontroerend weekend hebben we beleefd, toen Reinout Smilde op zijn 60e verjaardag een weekend Meerzigt aangeboden kreeg van zijn kinderen. Hij woonde in zijn kindertijd in de 50-er jaren met zijn ouders in Meerzigt en na hun scheiding moest hij Eastermar verlaten. We hoorden van hem hoe fantastisch hij in zijn kinderjaren opgevangen werd door Anneke van de Meulen, die destijds in het hotel werkte.
  • Anneke van der Meulen: voordat we introkken in Meerzigt, hebben we een bezoek gebracht aan Anneke en de mooie verhalen gehoord over hoe zij Café Meerzicht overnam na het overlijden van Smilde en daar haar eigen sfeer heeft gebracht. Vele voetballiefhebbers hebben daar nagepraat over de wedstrijd op de zaterdagmiddag. Agressieve taal verboden en sluitingstijd scherp om 10 uur, gecontroleerd door de plaatselijke veldwachter. Anneke heeft waarschijnlijk voor de huidige generatie 60ers en 70ers destijds een grote invloed gehad op hun sociale leven in Eastermar. Anneke en Mient hebben regelmatig verjaardagen gevierd bij ons en het was voor ons altijd een heel bijzonder gevoel de voorgaande generatie eigenaren als gast te mogen hebben.
  • Hemke Feenstra: we hebben hem nooit persoonlijk mogen ontmoeten, dus we moeten het hebben van de verhalen van mensen uit die periode van de 80er en 90er jaren en daarnaast hebben we ook veel documenten gevonden over de tijd waarin hij het hotel uitbouwde tot ‘Familiehotel Oostermeer’ in de 80-er jaren. Ook weer een ondernemer die veel heeft geïnvesteerd in het pand om er een overnachtingsplek en ontmoetingsplek van te maken. En al in een heel vroeg stadium zonnepanelen plaatste en een natuurlijk filtersysteem voor hergebruik van afvalwater en opvang van regenwater.
  • Ria Niessen en Willem Auping: wij hebben nog heel veel contact met hen en samen hebben we het vaak over ‘het hotelwezen’ waar zij en wij zijn ingerold als min of meer amateurs. En ook zij hebben dat met heel veel passie en liefde voor het dorp gedaan. En er veel plezier aan beleefd! Zij hebben ons de weg gewezen in hoe het allemaal werkt in het hotelbedrijf en samen met Fardou en Jetty, die al bij hen werkten, zijn we zo geleidelijk ons verder gaan ontwikkelen met alles wat hoorde bij het uitbouwen van ons eigen concept.

 

Een korte introductie van Christiaan Steijn:

“Al zo’n 18 jaar woon ik nu in Eastermar, waarvan een aantal jaren op ’t Hof en de Snakkerbuorren en het ouderlijk huis op het Heechsân. Hier heb ik de afgelopen 10 jaar ook mijn bedrijf ACCES catering mogen opbouwen waar u terecht kunt voor hapjes tijdens uw verjaardag of een complete barbecue, maar ook een volledige bruiloft of bedrijfsopening verzorgen wij graag. Oorspronkelijk kom ik uit Arnhem maar inmiddels geloof ik niet dat ik Eastermar nog graag verlaat. In de zoektocht naar een woning kwamen Ada en Heymen met de vraag of ik het geslaagde concept van Meerzigt wilde voortzetten. Deze uitdaging ga ik graag aan”!

Meerzigt:

In Meerzigt gaat ACCES catering gewoon door zoals u gewend bent. Maar daarnaast gaan wij onder de vlag van Hotel Meerzigt & Theater Meerzigt overnachtingen aanbieden en vergaderingen, verjaardagsfeesten en jubilea organiseren. Wellicht ook lazy Sunday afternoons, culturele evenementen en gaan wij later het terras ook openen maar een restaurant zullen wij niet starten.

Wilt u al een feestje plannen? Dat kan natuurlijk, via info@meerzigt-eastermar.nl of 0512-764080. We zien u graag bij Meerzigt Eastermar!